2020-08-27 12:05:07
Najczęściej jemy karpia smażonego, znane są także zupy rybne z karpia, ale dzięki naszej publikacji poznacie wiele sposobów na wykorzystanie tej zdrowej ryby w przygotowaniu potrawy.
Zgodnie z zapowiedzią odchylamy rąbka tajemnicy i…. wymienimy trzy potrawy, które znajdą się w naszej książce „ Żmigrodzkie smaki Doliny Baryczy”.
Pulpeciki z karpia z jarmużem , Tatar z karpia, czy Kashi czyli sushi po polsku to tylko niektóre z dań, jakie będzie można poznać, dzięki naszej publikacji.
Nie, nie będziemy zdradzać przepisów….ale podzielimy się już teraz inspiracjami autorów na stworzenie danej potrawy .
Oto, co o swoim Kashi ( sushi po polsku) opowiedziała Pani Karolina Kawska- Kaźmierczak: „ Pierwszy raz jadłam sushi przygotowane przez kuzynkę, bardzo mi posmakowało i postanowiłam spróbować własnych sił w przygotowaniu tej potrawy. Od tamtej pory, sushi gości na naszym stole regularnie,. Zaczęło się od wędzonej ryby, potem przeszło na surowego łososia i tuńczyka, aż w końcu eksperymenty doprowadziły mnie do ukochanego karpia.”
Tatar z karpia to propozycja Pani Doroty Kawskiej. Skąd pomysł na potrawę ? „ Pomysł powstał przede wszystkim dlatego, żeby uświadomić większej liczbie ludzi, że ryby słodkowodne w większości są jadalne jako surowe i dobrze przyrządzone prezentują zupełnie nowe walory smakowe, z którymi można eksperymentować na różne sposoby.”
I Ceviche z karpia…. To kolejna propozycja Pani Karoliny Kawskiej- Kaźmierczak. Brzmi egzotycznie, ale smakuje nieziemsko…, bo stanowi oryginalne połączenie smaków . Danie to składa się m.in. z karpia, cytryny, limonki, avocado, jabłka, szalotki i kolendry…..
Zapraszamy do galerii zdjęć. Smakujmy na razie oczami….:-)