2021-11-03 23:48:48
Cukrzyca jest chorobą dietozależną, co oznacza ,że jej leczenie należy wprowadzać wraz z modyfikacją zachowań żywieniowych. Klasycznymi objawami cukrzycy są zwiększone pragnienie, ogólne osłabienie, zwiększony apetyt, zaburzenie widzenia, osłabienie odporności ogólnoustrojowej, oraz uczucie zmęczenia psychicznego i fizycznego.
Na kolejnym spotkaniu z panią dietetyk wysłuchaliśmy krótkiego wykładu o cukrzycy. Dowiedzieliśmy się co wybierać a czego unikać jeżeli chodzi o produkty zbożowe, dodatki do pieczywa, mięso, ryby i drób, zupy, napoje.
Posiłki powinno się spożywać w ilości 5 na dzień najlepiej o stałych porach. Sprządzać metodami: gotowania w wodzie, na parze, duszenia z małą ilością tłuszczu, pieczenie w rękawie. Unikać należy rozgotowanych produktów. Unikać produktów mącznych, lub spożywać je z duża ilością surówki, która spowalnia tempo wchłaniania. Ograniczyć sól zastąpić ją ziołami.
Oduczyć się słodzenia . Wysiłek jazda na rowerze, nording walking, pływanie, są jak najbardziej wskazane. Po wykładzie przystąpiliśmy do przygotowywania posiłków. Upiekliśmty tartę z owocami, przygotowaliśmy sałatkę z fileta i czerwonej fasoli, kaszy pęczak, dynia, czosnek jogurt oraz koktajl ze szpinaku, pomarańczy, jabłka i ananasa.