2022-10-07 06:30:47
Dnia 5 października br. udaliśmy się do Piotrkosic, do gospodarstwa rolnego Państwa Jankowskich na warsztaty: "Życie na wsi".
Wycieczkę rozpoczelismy od oglądania dawnych maszyn rolniczych ( siewników, koparek, radeł, bron i wielu innych), nastepnie obejrzeliśmy pomieszczenia gospodarcze: stajnię i stodołę. Szczególnie zainteresował nas budynek stodoły, w którym później odbywała się główna częśc warsztatów. Budynek ten został przeniesiony z innej miejscowości i zrekonstuowany dosłownie "kawałek po kawałku".
Warsztaty rozpoczęliśmy od zapoznania sie z produkcją sera. Pani Hana szczegółowo omówiła kolejne etapy powstawania tego produktu i włączyła najmłodszych uczestników do jego produkcji- dawnymi domowymi metodami. Dzieci m. innymi podgrzewały mleko, odcedzały serek, próbowały serwatki, poznając jej dobrotliwe właściwości. Pracom najmłodszych przygladali się seniorzy uczestniczący w warsztatach. W trakcie trwania produkcji serka, gdy mleko się podgrzewało, z wielkim zainteresowaniem obejrzeliśmy znajdujące się obok stare, używane dawniej sprzety gospodarstwa domowego ( maślnice, maglownice, pralki, żelazka i wiele innych). Babcie i dziadkowie zaczęli przypominać sobie dawne życie na wsi, gdyż głównie z tego środowiska pochodziła większość seniorów uczestniczących w warsztatach. Wspomnieniom nie było końca!! Najmłodsi z dużym zainteresowaniem słuchali tego mówili starsi.
Po krótkiej przerwie rozpoczęła się produkcja masła. Najpierw prowadząca warsztaty -Pani Hanna, zapoznała dzieci ze sposobem wyrabiania masła, a następnie podzieliła uczestników na 5 grup "roboczych". Babcie i dziadkowie wraz z wnukami zasiedli przy stołach i zaczęli wspólnie wyrabiać masło w specjalnie do tego celu przygotowanych zastępczych maślnicach. Efekty pracy wszystkich grup były zadawalające- powstało swojskie masełko.
Potem udaliśmy się do skansenu. Tutaj ponownie mieliśmy okazję obejrzeć kolejne, bardzo stare, dawniej używane sprzęty i maszyny rolnicze: sieczkarnie, młockarnie, sprzęt do segregowania ziemniaków, czy przesiewania zboża. Dzieci miały okazję zobaczyć żarna do mielenia ziarna i popróbować pracy na nich. Jednak największą atrakcją tej części warsztatów było- dojenie krowy ( oczywiście sztucznej). Każdy najmłodszy uczestnik miał okazję do wykazania się swoimi zdolnościami w tym zakresie, a babcie i dziadkowie do wykonania zdjęć swoim wnukom, w tej prawie już nie spotykanej wiejskiej scenerii.
Pod koniec naszej wizyty w gospodarstwie Państwa Jankowskich obejrzeliśmy nowoczesną oborę i zpoznaliśmy się z nowoczesną hodowlą bydła. Obok budynku obory mogliśmy zobaczyć kolejne maszyny rolnicze, ale już te najnowocześniejsze. Robiły wrażenie!! Nie tylko na najmłodszych!
Warsztaty zakończyliśmy przy ognisku konsumując wcześniej wytwaorzone produkty: serek i masło wiejskie oraz kiełbaski ( niestety- zakupione, nie własnej produkcji). Apetyty dopisywały wszystkim.
Podczas trwania warsztatów wielokrotnie zwracaliśmy uwagę na kwestię zdrowego odżywiania się, zwracając uwagę na walory mleka i produktów mlecznych - zwłaszcza w codziennym jadłospisie.
Czas spotkania w Piotrkosicach upłynął nam bardzo szybko i bardzo pożytecznie. Dużo dowiedzieliśmy się o dawnym życiu na wsi i o zdrowym odżywianiu się - i to zarówno ze strony prowadzącej warsztaty Pani Hanny jak i ze strony seniorów.
Serdecznie dziękujemy prowadzącej pani Hannie Jankowskiej za bardzo ciekawe i merytorycznie przeprowadzone warsztaty.