2022-10-30 05:44:09
WARSZTATY Z KISZENIA WARZYW
Produkty kiszone nazywane niegdyś "super żywnością"- to naturalne probiotyki, zawierają duzo minerałów, witamin i błonnika. Dawniej na wsi mało było domów, w których nie kisiłoby się kapusty ( w wielkich drewnianych bekach), ogórków lub szeregu innych warzyw. Szkoda byłoby, gdyby ten zwyczaj poszedł w zapomnienie, szczególnie teraz, gdy po pandemii wraca koniecznośc powrotu do zdrowego odzywiania się. W ramach projektu: "Uczymy się od siebie- łaczymy pokolenia" 27.10.22r. odbyły się warsztaty z kiszenia warzyw. Warsztaty rozpoczeto opowieścią o tym jak dawniej robiono zapasy na zimę, jakie mamy rodzaje przetworów i jak kiszono rózne warzywa. Następnie przystąpiono do sztakowania kapusty- to z uwagi na bezpieczeństwo dzieci- robiły babcie. Najmłodsi natomiast ścierali marchew na recznej tarce, obierali i kroili owoce na sałatkę. Pózniej podzielono się różnymi przepisami na surówki z kiszonych warzyw, a szczególnie z kiszonej kapusty. Spotkanie zakończyło się wspólną konsumpcją przygotowanej sałatki.