2024-08-18 10:23:52
W dniu 14 sierpnia zorganizowałyśmy warsztaty, które poprowadziła nasza mieszkanka - Ania wraz ze swoim znajomym, panem Grzegorzem - pasjonatem dobrej kuchni, ekologicznych produktów i domowego przetwórstwa.
Mleko potrzebne do przetworzenia jest miejscowe, z bardzo dobrego gospodarstwa, od wydajnych krówek :)
Cześć mleka została wcześniej ukwaszona, aby móc zrobić twaróg. Pozostałe świeże mleko posłużyło do zrobienia korycina.
Dużo czasu i cierpliwości potrzeba było, by na końcu móc cieszyć sie fantastycznym smakiem serów.
W międzyczasie tworzenia mogliśmy porozmaiać o rodzajach serów, o tym, co je rożni i co zmienić podczas obróbki, by uzyskać dany rodzaj sera. Podzieliliśmy się spostrzeżeniami, wymienliśmy się doświadczeniem i miło spędziliśmy ten czas.
Już nie możemy doczekać się kolejnego spotkania.