2014-08-11 10:52:57
Projekt realizowany jest przez Stowarzyszenie Przyjaciół Granowca „Granowiec 300”
Projekt „Smak lasu zamknięty w słoiku” to powrót do tradycji, cykl zajęć kulinarnych.
Ma na celu przygotowanie dzieci i seniorów do aktywnego uczestnictwa przy zbiorze leśnych owoców i przygotowaniu z nich przetworów.
Projekt będzie realizowany w okresie od 15 czerwca 2014r. do 30 września 2014r. i będą składać się na niego następujące działania:
1.Zebranie tradycyjnych przepisów na przetwory leśne, poprzez przeprowadzenie rozmów ze starszym pokoleniem.
2. Zorganizowanie cyklu zajęć dla dzieci i seniorów podzielonych tematycznie na przetwory z owoców, ziół i grzybów, każde spotkanie poprzedzone będzie wyprawą do lasu, celem zebrania produktów. Odbędą się również zajęcia poświęcone projektowaniu etykiet na słoiczki, torebki i woreczki. Wydana zostanie broszura z przepisami.
3. Dodatkową atrakcją dla uczestników będzie piknik, podczas którego odbędą się zajęcia pod kierunkiem leśniczego Nadleśnictwa Antonin. Dzieci skorzystają również z leśnych gier i zabaw oraz skosztują do woli owoców prosto z krzaka oraz wcześniej przygotowanych potraw.
4. Zorganizowanie we współpracy z Radą Sołecką imprezy "Dzień darów lasu", na którą składać się będą: grzybobranie dla wszystkich chętnych, zorganizowanie spiżarni z przygotowanych wcześniej przetworów, przypraw, ziół, wystawa dokumentacji fotograficznej ze spotkań, konkurs na najlepszego grzybiarza i etykietę na słoik z przetworami, ekspozycje grzybów jadalnych i trujących, degustacja dla wszystkich (potrawy z grzybów).