2010-03-02 00:00:00
Tak, jak czasem pieś może stać się hymnem, tak podczas naszego projektu ..zupa dyniowa stała się symbolem naszych działań. Poniżej przepis na zupę dyniową, zaproponowany przez Beatę Piekalską.
Zupa krem z dyni
POTRZEBUJEMY:
1 nieduża surowa dynia (porcja dla 3-4 osób) pokrojona w kostkę lub starta na tarce o grubych oczkach, posiekane ząbki czosnku
(ich ilość zależy od indywidualnych preferencji), 1 litr rosołu lub wywaru
z warzyw (może być też rosołek z kostki), sól, pieprz, łyżka oliwy lub oleju, gałka muszkatołowa, śmietanka słodka (może być kremówka),
ser starty na tarce lub serek topiony kremowy (opcjonalnie)
Na oliwie zeszklić dynię i odrobinę czosnku. Po 5 minutach wlać rosół i gotować, aż dynia będzie miękka. Całość zmiksować, przyprawić, dodać śmietankę. Podawać można zupę posypaną świeżymi listkami kolendry i grzankami z pszennej bułki, można i z kluseczkami, jak ktoś lubi. Zupa jest pożywna, niskokaloryczna i ma śliczny kolor żółty lub pomarańczowy, w zależności od gatunku użytej dyni.