2014-10-27 22:45:07
W sobotnie popołudnie 18 października 20014r. Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Dębnica podsumowało projekt „Żyjmy zdrowo i kolorowo” zorganizowany dla lokalnej społeczności. Głównym celem projektu była integracja i aktywizacja mieszkańców oraz utrwalanie nawyków zdrowego odżywiania. W miesiącach lipiec-październik prowadzone były zajęcia nordic-walking’u, carvingu – tworzenia ozdób z warzyw i owoców, spotkania z dietetykiem oraz zajęcia kulinarne. Zakończeniem powyższych działań było zorganizowanie Święta Pieczonego Ziemniaka, połączonego z różnymi atrakcjami przygotowanymi dla mieszkańców Dębnicy – zarówno dzieci i młodzieży, jak też osób starszych. Do nich należały m.in.: rzut do celu, slalom z ziemniakami, obieranie zimniaków, zabawy z wykorzystaniem chusty klanzy, wykonanie ziemniaczanych ludzików. Poza ziemniakami z ogniska serwowane były sałatki i niskokaloryczne dania, owoce i warzywa. Uczestnicy biesiady mogli zapoznać się z technikami udzielania pierwszej pomocy, dokumentacją fotograficzną z przebiegu projektu, a także spróbować swoich sił w carvingu. Sala wiejska zgromadziła sporą rzeszę mieszkańców sołectwa, w tym członków Stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich i Ochotniczej Straży Pożarnej. Na zaproszenie odpowiedzieli również: Krzysztof Rasiak – Wójt Gminy Przygodzice, Joanna Kołodziej – koordynator programu „Działaj lokalnie”. Zebranym przygrywał miejscowy zespół „Green Crew”. Trzeba przyznać, że zebrani goście z wielkim zaangażowaniem brali udział w przygotowanych na ten dzień konkursach i zabawach. Wszyscy doskonale się bawili przy pięknej, słonecznej pogodzie.