2017-08-16 07:48:40
W poniedziałek 14 sierpnia, część rowerami a część samochodami, spotkaliśmy się z Beatą Piekalską właścicielką Rogatej Owcy w Lędzinie.
Podczas spotkania poznaliśmy tajniki kiszenia i robienia octów. Każdy uczestnik przygotował sobie kaszę do kiszenia, z której po upływie 36 godzin upiecze chleb. Jest on zdrowy i nadaje się nawet dla alergików. Wykonaliśmy również kolorowe słoje w których znalazły się marchew, cebula, papryka, ogórek, cukinia, wszystkie te warzywa będą się razem kisić. Przygotowaliśmy również słoje z ziołami, które również nadają się do kiszenia. Z jabłek i śliwek przygotowaliśmy octy, niestety trzeba około 2 miesięcy zanim będą gotowe. W tym czasie dzieci leżały na hamakach, oglądały owce i bawiły się. Na zakończenie spotkania zjedliśmy pieczone kiełbaski z chlebem upieczonym przez właścicielkę Rogatej Owcy.
Zdjęcia: D.Gradzik