2018-08-19 22:56:50
Pierwsze warsztaty „ Spiżarnia pachnąca ziołami”
Tego dnia warsztaty rozpoczęły się krótkim spacerem w pobliżu szkoły i parku rekreacyjno-sportowego, podczas którego uczestnicy mogli zobaczyć dziko rosnące rośliny stosowane zarówno w medycynie ludowej jak i w kulinariach. Były wśród nich: pokrzywa zwyczajna, babka zwyczajna, mięta, szczaw zwyczajny, czarny bez i wiele innych roślin, które mogli dotknąć, powąchać a nawet posmakować. Podczas spaceru uczestnicy dowiedzieli się, że rośliny rosnące w naszym najbliższym otoczeniu są w rzeczywistości wartościowymi ziołami, które możemy w różny sposób wykorzystać z pożytkiem dla nas samych. Kolejnym wyzwaniem dla uczestników było oczyszczenie i przygotowanie zebranych roślin do suszenia, parzenia ziołowych naparów oraz wytwarzania soków. Największe zainteresowanie dzieci i dorosłych wzbudziła pokrzywa zwyczajna, którą większość uznawała za chwast bardzo niemiło kojarzący się, bo przecież parzy. Okazało się natomiast, że z pokrzywy można zrobić wyśmienitą herbatę, która zachwyca swoim aromatem. Chętni mogli skosztować wspaniałego naparu i dowiedzieć się o wszystkich właściwościach pokrzywy oraz o tym, że można ją dodawać do zup, sałatek i innych przekąsek. Stwierdzili jednogłośnie, że od dziś nie będą wyrywać tego „chwastu" i go wyrzucać, lecz dodawać do swojej codziennej diety. Na zakończenie zajęć każdy uczestnik degustował herbaty z ziół oraz sok z czarnego bzu na świeżym powietrzu, z dala od zgiełku ulicy, w atmosferze relaksu i zabawy.
Joanna Grycman
Druga część warsztatów już wkrótce ! ZAPRASZAMY!!!