2018-09-25 14:36:34
I znów możemy patrzeć w zachwycie na widok zatopionych roślin w butelkach.
Kolejny warsztat "Spiżarnia pachnąca ziołami" pozwolił uczestnikom zobaczyć jak wielką moc mają zwykłe rośliny rosnące wokół nas. Uczestnicy przynieśli zebrane zioła z domowych ogródków takie jak: estragon, szałwia purpurowa, lubczyk, nagietek, majeranek, koper, zielona pietruszka, rozmaryn czy czosnek, z których komponowali mieszanki ziołowe do aromatyzowania olejów i octów według własnych upodobań smakowych. Pani Janinka wraz z panią Mirką pokazały wszystkim jak wiele przyjemności i zadowolenia kryje się w tworzeniu własnych produktów. Octy z dodatkiem ziół lub owoców to doskonały dodatek do sałatek, marynowania mięs i ryb. Olej ziołowy bardzo dobrze współgra z daniami delikatnymi, warzywnymi i warzywno-mięsnymi. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do spaghetti:) Spotkanie było bardzo intensywne, pełne wiedzy, przygotowywania konkretnych specyfików, miła atmosfera i popijanie pysznych naparów ziołowych. Serdecznie dziękujemy pani Janinie i pani Mirosławie za prowadzenie warsztatów, które swoją osobistą pasje i wiedze zamieniają w misję.
Joanna Grycman