2018-09-28 15:10:09
W godinach południowych każda klasa szkoły podstawowej i gimnazjum przygotowała potrawę, której obowiązkowym składnikiem był ziemniak, a które po przygotowaniu degustowane były w tym dniu na pikniku z okazji Święta pieczonego ziemniaka.
Święto pieczonego ziemniaka poprzedziły warsztaty kulinarne, których celem było przygotowanie smacznych potraw z ziemniaków do przekąszenia na rodzinnym pikniku. Zajęcia dla starszych dzieci polegały na przygotowaniu sałatki warzywnej. Grupie przewodniczyła Pani Marzena Pacyna, która jest wykwalifikowanym kucharzem, a wspierały ją mamy i wychowawczyni. Wszystkie Panie były potrzebne, by pomagać i udzielać rad, bo niektórzy chłopcy marchewkę kroili w talarki, a inni pierwszy raz w życiu operowali nożem kuchennym. Niby sałatkę umie robić każdy, ale Pani Marzena wyjaśniła, jak się ją przygotowuje zgodnie ze sztuką kulinarną, tak że chyba każda z obecnych dorosłych Pań coś wyniosła dla siebie.
Młodsza grupa dzieci, jako że nie mają w ogóle wprawy w gotowaniu, przygotowywały desery kisielowe i budyniowe. Produkty te są na bazie kartoflanki, więc można je zaszeregować do potraw ziemniaczanych. Dzieci dziwiły się, że kisiel tak długo stygnie, bo go musiały cierpliwie mieszać na dworze do ostygnięcia, a przygotowane owoce do dekoracji bardzo je kusiły. Nad organizacją pracy i bezpieczeństwem młodych kucharzy czuwała Pani Czechak, a instrukcji udzielały mamy – wśród nich była również wykwalifikowana Pani kucharka – Izabela Graczyk. Najmłodsi uczestnicy warsztatów odnieśli spory sukces, bo ich apetyczne deserki zniknęły ze stołu jako pierwsze.
Zajęcia przybliżyły dzieciom zawód kucharza. Mamy nadzieję, że niektóre z nich odkryły w sobie pasję do gotowania i namówią swoje rodziny do wspólnego przygotowywania potraw.
Agnieszka Kubis i Izabela Czechak