Projekt pn. Sekrety Starego Młyna - tradycja nie musi być nudna ma na celu stworzenie wioski tematycznej związanej z naszą miejscowością i zaniedbanym od lat tematem młyna . Tradycje młynarstwa giną a nasz projekt ma na celu przypomnieć o tym ginącym zawodzie. Chcemy stworzyć ofertę wsi bazującą na historii Młyna Wodnego w Kuźnicy Kąckiej. Ofertę edukacyjną dla mieszkańców Doliny Baryczy, a także szkół z poza terenu Doliny Baryczy. .
Działanie I - Stworzenie Izby Tradycji Młynarskich - zbiór ekspozycji, wystawa, w drewnianym domku w Kuźnicy Kąckiej - odpowiedzialna osoba Marek Charecki opiekun świetlicy, członek rady sołeckiej.
Działanie II - Warsztaty dla dzieci - Zajęcia plenerowe z poznawania gatunków roślin, zbiór, ziół itp., zajęcia z wypieku chleba i bułek, prezentacja dot. historii młynarstwa - Małgorzata Mokwińska .
Działanie III - zajęcia dla dorosłych - Zajęcia kulinarne z wypieku rożnych gatunków chleba, robienie masła, serów. Prezentacja z poznawania tradycji młynarskich. Odtworzenie informacji na tablicach tj. historia miejscowości oraz młyna, wykonanie regałów - Anna Firer.
Działanie IV. - Organizacja "Święta chleba" podczas Gminnych Dożynek, degustacje chleba, włączenie lokalnego biznesu tj. piekarni w ekspozycje i sprzedaż własnych wyrobów - Anita Kędzierska.
Działanie V - wyjazd i zwiedzanie muzeum Młyna Wodnego w Radkowie oraz Muzeum Ginących Zawodów - Arleta Orłowska
Działanie VI - konferencja podsumowanie projektu - promocja oferty edukacyjnej mieszkańcom LGD - Arleta Orłowska .
Opiekunem Izby zgodziła po zakończeniu projektu się zostać Pani Paulina Charecka - otwarcie Izby i omówienie eksponatów.
Działanie VI
2015-02-03 13:06:19
Konferencja podsumowanie projektu
Działanie VI
2015-02-03 13:06:18
Konferencja podsumowanie projektu
Działanie V
2015-02-03 13:04:55
Wyjaz zwiedzanie muzeum młyna wodnego Radkowo
Działanie IV
2015-02-03 13:02:54
Organizacja "Święta chleba" - podczas gminnych doźynek
Działanie III
2015-02-03 13:00:34
Działanie III - zajęcia dla dorosłych - Zajęcia kulinarne z wypieku rożnych gatunków chleba, robienie masła, serów. Prezentacja z poznawania tradycji młynarskich. Odtworzenie informacji na tablicach tj. historia miejscowości oraz młyna, wykonanie regałów - Anna Firer.
Działanie II
2015-02-03 12:57:59
Warsztaty dla dzieci - zajęcia plenerowe poznawanie gatunków zbóż , roślin, ziół, wypiek chleba
Stowarzyszenie na rzecz rozwoju miejscowości Chojnik i Kuźnica Kącka
Chojnik 28A , 63-435 Sośnie
Arleta Orłowska - 695 673 082
Małgorzata Mokwińska -698 645 752
Anita Kędzierska - 721 264 130